Banner

Banner 1

 

 Wapen Koopvaardij                                                                          Nieuw Logo

 Samenstelling Bestuur per 26-03-2022

 Hans  PC4E  Voorzitter
 Gerard  PA3DKZ  Secretaris, tevens redactie/ledenbestand
 John  PA3FHB  Penningmeester
 Vacature     Lid, tevens Activiteiten manager
 Jan  PA5JW  Lid

 

Gerard PD0GIP Webmaster Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ruud    PA3EEG Webmaster1                      
Willem PA3CNI Award/QSL Manager.

Verenigings gegevens:

Kamer van Koophandel Nr. 40636435  Thetfordstraat 230 3203LJ Spijkenisse

MARAC bankrekening: IBAN NL 54 INGB 0002 8689 87 t.n.v. Penningmeester MARAC.

 

veteraan5

 

 Hans van Hese PC4E

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voorzitter MARAC

Getrouwd met Elly. Wij hebben 2 kinderen en 5 kleinkinderen, waar we heel trots op zijn.

Het was begin 50er jaren, ik was nog erg jong, toen ik werd besmet door het radio virus waar nooit  een vaccin voor uitgevonden werd, maar het virus is nu na 51 jaar als Radio Zendamateur wel onder controle. De geluiden die uit de distributie radio kwamen die aan de muur hing bij mijn grootouders, fascineerden me zodanig dat ik wilde begrijpen hoe dit nu mogelijk was. Op de zolderkamer van ons ouderlijk huis begon ik te prutsen met elektronica. Afgedankte radio's  probeerde ik te repareren en als dat niet lukte werden ze per onderdeel gesloopt. Versterkertjes werden gebouwd die nodig waren om een gitaar op aan te sluiten met behulp van afgedankte oor telefoontjes. Van de overbuurman, een actieve radio zendamateur,  kreeg ik een door hem zelf gebouwde superheterodyne ontvanger in bruikleen. De verlichting op zolder hoefde niet meer gebruikt te worden want wanneer de on/off knop op “on” werd geschakeld werd het des te spannender door de langzaam opgloeiende buizen in de ontvanger, het was alleen een chassis met daarop de onderdelen geplaatst.

Na mijn schooltijd ben ik als beroepsmilitair in dienst getreden bij de Koninklijke Marine en werd opgeleid als Telegrafist. Hierna geplaatst bij de staf Smaldeel 5 en tijdens eskaderreizen  gedetacheerd aan boord van het vliegdekschip Hr.Ms. Karel Doorman. Een onvergetelijke periode in mijn loopbaan. Het vliegbedrijf en het werken bij de MLD trok mij ook wel aan, vooral omdat de MLD'ers altijd mochten “voorschaften” en meer salaris kregen vanwege hun vliegwing. Daarom heb ik een verzoek ingediend om over te kunnen gaan naar de MLD. Na goedgekeurd te zijn als vliegend bemanningslid te Soesterberg en vanzelfsprekend weer een aantal opleidingen gevolgd, werd ik geplaatst op het Marine vliegveld Valkenburg en snel daarna bij Vliegtuigsquadron 1 op Hato Curacao. Toen werden we nog uitgezonden voor 15 maanden zonder gezin!

Om in aanmerking te komen voor een hogere rang moesten de MLD Telegrafisten ook vaarperioden maken, waarvoor natuurlijk ook de weer noodzakelijke opleidingen moesten worden gevolgd. Aan boord van Hr.MS. Karel Doorman, Zeeland, Friesland heb ik  vele mooie reizen gemaakt. Ik was altijd liefhebber paai Scheveningen Radio. Medio jaren 80 werd ik, met gezin, voor 3 jaar  uitgezonden naar Curacao, waar gevlogen werd op de Fokker Maritiem bij het 336 Squadron.  Als EOV controller / assistent LVO aan boord van Hr,Ms. De Ruyter (kojak) werd een fantastische laatste zeereis gemaakt naar de Zwarte Zee, waar we onderweg een ontmoeting hadden met de toendertijd spiksplinternieuwe Sovjet Kruiser SLAVA die voor het eerst naar de Middellandse Zee kwam. Ook dit was een onvergetelijke reis, dat zal duidelijk zijn. Hierna volgde nog een periode op het MVKV als Chef d'Equipage, Mission Support Officer en Plannings Oficier bij de Marine Luchtvaartschool. Na 10.000 vlieg- en zeker evenzoveel vaaruren, werd mij op 1 januari 1999 eervol ontslag verleend.

Na mijn loopbaan bij de Koninklijke Marine heb ik met veel plezier gewerkt bij de in die tijd grootste Radio Amateur speciaalzaak in Nederland. Vanaf 2005 tot 2017 zijn wij geëmigreerd naar Bonaire, waar ik de radiohobby tot in alle facetten heb kunnen beoefenen.

Vanaf Marinade 056 t/m 080 was ik secretaris Marac nadat ik het stokje overgenomen had van Jo PA0VLA. Mijn opvolger werd Peter PD0PN RIP.

Per 26 maart j.l. ben ik gekozen tot Voorzitter van de Marac en samen met de medebestuursleden plus een aantal zeer actieve leden, proberen wij met veel enthousiasme onze vereniging weer nieuw leven in te blazen.

Na dit verhaal vindt ik een woord van dank aan Elly, die mij altijd met veel liefde en geduld heeft gesteund, op zijn plaats.

 

Gerard van der Voort

Gerard van der Voort PA3DKZ

Secretaris MARAC en Redacteur Marinade

email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ik ben Gerard, PA3DKZ, machtiginghouder sinds 1984. Van Aug '71 tot Apr 2007 heb ik actief bij de KM gediend, de laatste vijf jaar op MB Paraera Curaçao, uitgeleend aan de Antilliaanse Kustwacht. Ik ben opgeleid tot Telegrafist bij de Verbindingsschool te Amsterdam, maar in begin jaren negentig met de specialisatie EOV overgebracht naar de dienstgroep Operationele Dienst, met specialisatie Luchtverdediging.

In 1985 was ik samen met wijlen Henk PA3CVU, onze eerste voorzitter, initiator/medeoprichter van de MARAC, waarbij ik de eerste elf jaar de functie van Secretaris heb bekleed alsmede het redacteurschap van ons clubblad.

Tot Juli vorig 2021 heb ik zo'n twintig jaar buiten Nederland doorgebracht. Op Curaçao, waar mij in 2007 werd gevraagd “of ik niet nog een paar jaar wilde blijven”, en nog ruim 9 jaar op contractbasis via de KM bij de Kustwacht heb gewerkt en dus bijna 15 jaar op Curaçao heb vertoefd. Daarna verhuisd naar Spanje en sinds vorig jaar weer terug in de Kop van Noord Holland, in Oudesluis!

Momenteel heb ik het redacteurschap weer en ook ben ik weer Secretaris van de MARAC!

Penningmeester

John Stocker PA3FHB  Penningmeester

Gegevens worden z.s.m. bijgewerkt

 

Jan PA5JW 3

JAN Wilshaus PA5JW

Bestuurslid

Als kind al was ik geïnteresseerd in de wondere wereld van de radio. Via een oude Telefunken buizenradio luisterde ik naar allerlei voor mij geheimzinnige signalen in de midden- en kort golf. In die tijd las ik ook allerlei spannende boeken over avonturen in verre landen. Die combinatie van interesse in techniek en avontuur zorgden ervoor dat ik na mijn middelbare schooltijd in augustus 1971 in de wereld die Marine heet stapte, als telegrafist. Tijdens mijn opleiding aan de verbindingsschool te Amsterdam maakte ik via PI1KM al kennis met het fenomeen radiozendamateur. Na mijn opleiding heb ik gevaren op verschillende schepen van de Van Speijk klasse. Na mijn korporaalsopleiding in 1975 heb ik, naast een aantal varende plaatsingen, ook een tijdje les gegeven in radiotechniek, morsetelegrafie en voorschriften aan de verbindingsschool, toen ook nog in Amsterdam. Het was in die tijd dat ik opging voor mijn examen radiozendamateur wat mij de roepnaam PA3ARL opleverde. Later heb ik deze veranderd in PA5JW, mijn huidige call. In 1981 verruilde ik mijn marineloopbaan voor een functie als opsporingsambtenaar bij de Radiocontroledienst, toen nog onderdeel van de PTT. Daar heb ik verschillende dingen gedaan, na mijn opsporingstijd als manager van de vestiging in Nederhorst den Berg en later diverse functies bij de afdeling toezicht van Agentschap Telecom zoals de vroegere RCD tegenwoordig heet. Augustus 2019 ben ik met pensioen gegaan. Tijd genoeg dus om nu actief te zijn op de amateurbanden, voornamelijk in de korte golf met CW. Maar ook met het knutselen aan antennes en allerlei (digitale) projecten. De rest van mijn tijd hou ik mij nog bezig met mijn andere hobby’s, fotografie en motorrijden. En sinds kort dus ook als lid van het bestuur van de MARAC.